На українському ринку з’явились новітні фортепіано CASIO PX-S1000. Це — перші представники найсучаснішої, вражаючої лінійки PX-S, яка була вперше представлена на цьогорічнному шоу NAMM і одразу отримала відзнаки Music.inc Editors choice 2019 та Best in Show 2019.

Літера S – це символ нової концепції ультракомпактних фортепіано CASIOSlim, Stylish, Smart.

Дизайн та акустична система

З першого погляду PX-S притягують погляд своїм фантастично компактним футуристичним дизайном з сенсорним керуванням. Об’єм інструментів зменшився, порівняно з попередньою лінійкою (яка вже була найкомпактнішою серед конкурентів), приблизно на 40%(!). Глибина нового Casio PX-S1000 – лише 232 мм, а товщина — 102 мм. При цьому інструмент має на борту досить потужну 16-ватну стереоакустику, і не просто акустику, а систему з 3D-відтворенням просторового звучання рояльного корпуса.

Клавішна механіка

Радикальних змін зазнала клавіатура. Паралельно зі зменшенням габаритів, відбулось серйозне збагачення механічних характеристик молоточкових механізмів. Кожна з 88 клавіш PX-S має власні, притаманні лише їй нюанси дотику, як в акустичного рояля. Зокрема, нова, більш складна конструкція молоточків, які тепер містять чотири окремі вагові елементи, ще точніше відтворює динаміку кожної клавіші у різних фазах її руху. Ще більше виросла чутливість і точність клавіатурних сенсорів, це уможливлює ще швидшу і технічну репетицію. Навіть матеріал поверхні клавіш під слонову кістку та чорне дерево теж було оновлено.

Звукове моделювання

Звукове джерело, знаменитий віртуально-фізичний AiR, також було відчутно модернізовано, збільшено детальність модельованих у реальному часі акустичних процесів, зокрема, струнних резонансів, педалювання та просторового поширення звуку.

До речі, в нових PX-S є можливість самостійно обирати характер поширення звуку у віртуальному просторі. Але найкрутіше навіть не це. Фізичне моделювання реальної акустики кращих концертних залів світу (на порядок багатше та музичніше за звичайний ревербератор) досі було особливістю лише верхніх моделей більш дорогих лінійок Celviano та Grand Hybrid. Тепер ця люксова функція присутня і в PX-S.

Окремо варто згадати нові, значно розширені алгоритми відтворення шумів клавішного та педального механізмів. Делікатно додані до звучання, вони додають йому особливого реалізму та природності.

Функціональність

При всій “класичності” PX-S1000, він забезпечує багаті функціональні можливості. Не будемо перелічувати стандартні функції типу 2-доріжкового секвенсора або накладення звуків чи поділу клавіатури на зони (хоча навіть вони повною мірою присутні далеко не в усіх конкурентах), зосередимось лише на деяких:

  • можливість вибору темперації, що дозволяє грати старовинну та етнічну музику в автентичних строях замість рівномірно темперованого. Попри уявну простоту та логічність для сучасного цифрового інструмента, подібною функцією може похвалитись небагато цифрових фортепіано.
  • можливість регулювання віртуально-акустичних характеристик, наприклад таких як глибина симпатичного резонансу або положення рояльної кришки, завдяки чому можна створити  найбільш оптимальний за характеристиками рояль для кожного твору
  • аудіовхід та окремі лінійні моновиходи. Перший дозволяє використовувати PX-S1000 в якості добротної мультимедіа-акустики, а також грати під мінусовки, другий - підключатись до професійної звукової апаратури.
  • Bluetooth-аудіоінтерфейс, який робить ще простішим відтворення музики з різних носіїв
  • можливість роботи від звичайних АА-батарейок (дуже зручна для роботи на виїзді опція).

Керування інструментом

У вимкненому стані органи керування PX-S1000 виглядають вкрай лаконічно: елегантну, гладеньку глянцеву передню панель оживляє лише великий круглий регулятор гучності і одна-єдина фізична кнопка POWER. Коли інструмент ввімкнути, верхня панель перетворюється на сенсорну, на ній засвічуються кнопки керування, які можуть змінюватись у залежності від обраного режиму.

Втім, ефектна сенсорна панель  — лише базовий спосіб керувати функціями PX-S1000. Вже традиційно цифрові фортепіано CASIO пропонують набагато зручніший спосіб керування — через Android (або iOS)-додаток Chordana Play for Piano. Синхронно з виходом нових PX-S  CASIO випустила нову версію додатку з розширеною функціональністю, яка забезпечує миттєвий доступ до найвіддаленіших пунктів меню та налаштувань на великому кольоровому екрані вашого смартфона або планшета.

Таким чином, за всіма основними показниками: механіка, звучання, габарити, дизайн, функціональність та зручність керування— нові PX-S суттєво перевершують інші компактні цифрові фортепіано, присутні на ринку, і заслужено можуть носити звання “Найкращий вибір у компактному класі”...

Ціна

...При цьому PX-S1000 зберіг помірну роздрібну ціну — 18500 грн, яку з урахуванням можливостей інструмента сміливо можна назвати дуже низькою для продукту такого класу.

CASIO PX-S1000

  • 18 інструментів
  • Віртуально-фізичне моделювання звуку в реальному часі
  • поліфонія 192 ноти
  • DSP, Chorus, Briiliance
  • Віртуально-фізичне моделювання акустики концертних залів
  • 2 доріжковий секвенсор
  • 60 навчальних композицій з можливістю завантаження додаткових
  • Гнізда USB, стереовхід, монофонічні виходи Л/П та стереовиходи для 2 пар навушників
  • 11,2 кг

Матеріал надано компанією "Український музичний проект"

К​омпанія: Casio

Каталог: цифрові піаніно Casio